«Любов прагне бути постійною»

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • «Любов прагне бути постійною»

          Під час зустрічі в рамках онлайн-школи «Як зберегти любов у стосунках», о. Ігор Бойко, доктор морального богословʼя і ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа говорив на тему: «Як біоетика допомагає взаєминам». Спершу розбирали теми гідності, взаємного доповнення чоловіка і жінки та цілісність буття на прикладах зі Святого Письма.

          «Чоловік не є покликаний, щоб жити у самітності, але є покликаний, щоб бути в міжособовому діалозі любові, тобто любити іншу особу, подібну до нього, яка б відповідала йому і доповнювала його. Діалог любові здійснюється у вірності», – наголосив на лекції отець Ігор.  Розбирали також тему первородного гріха, його наслідків. Після гріхопадіння людина змінює відношення до свого тіла і починає вважати його матерією, чутливою плоттю, відданою на поталу різним пристрастям, які перешкоджають людині ввійти до Царства Небесного. Натомість тіло є покликане стати духовним. Гріх найглибше вражає саме стосунки між чоловіком і жінкою, тому що структура цих стосунків угодна самому Богові. Без допомоги Милосердного Творця чоловік і жінка не зможуть досягти здійснення єдності їхнього життя, для якої Бог сотворив їх.

          Учасники слухали також про важливість Таїнства подружжя. Першим і основним засобом освячення подружжя і сімʼї є саме Таїнство подружжя. Христос присутній у подружжі не тільки у час уділення цього Таїнства, але він залишається з ними протягом цілого життя. Весілля, яке відбулося в Кані Галілейській, показує мету і призначення християнського подружжя, а саме сходження до Бога. В Старому Завіті говориться, що Бог підніс подружжя до гідності Тайни. Воно є не лише людським контрактом, але Святим союзом.

          «Вони покликанні зростати без перерви у своїй спільності через щоденну вірність шлюбній обітниці – взаємного цілковитого дару. Ця людська спільність підтверджується, очищується і звершується через єдність в Ісусі Христі», – ділиться отець. І також додає, що любов утверджується та поглиблюється через життя спільної віри і через Євхаристію, яку подружжя спільно приймає. Любов прагне бути постійною. Цей тісний союз вимагає цілковитої вірності подружньої пари та нерозривної єдності.

          Отець наголосив, що подружжя не є захищеним від труднощів. Загрози, які виникають у подружжі можуть мати негативний вплив на подальший розвиток подружнього життя, зокрема, такі як: розчарування, незрілість, егоїзм, шукання винних, брак слів, самообман та байдужість.

          Виділив основні ключі, які допомагають зберегти сімʼю, це: емоційна солідарність; розвиток особистих почуттів та сприймання іншого члена подружжя за свого друга, союзника. Лише чоловік і жінка повинні мати бажання для того, аби вийти із кризи та прийняти рішення для виправлення. Говорив також про те, що щоб не втратити подружню любов, важливо бути поруч в критичні моменти, коли цього потребує половинка, залишивши наші справи, а також про важливість турботи, піклування, компліментів, подарунків та знаків уваги.

          Підіймали тему також і про плідність подружньої любові, не лише фізіологічної, але й про плоди морального, духовного і надприродного життя. Це те завдання, яке Господь доручає людям. Вкінці отець відповів на низку запитань про те, як прощати, про відповідальність і прийняття рішень та про методи планування вагітності і їх наслідки.

          Нагадаємо, що всього буде 9 лекцій, які організовує онлайн-школа «Покликані до любові» від експертів з побудови взаємин, які вже понад 5 років допомагають формувати стосунки любові у парах та сім’ях.  Посилання на соцмережі Покликані до любові

          Підготувала: Юлія Сиротюк

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"